Situatie revoltătoare la Spitalul Judetean de Urgenta din Timisoara. Pacientii sunt nevoiti sa apeleze la privat pentru a-si face investigatia imagistica. Asta in conditiile in care doar unul din cele 4 aparate de investigatie al celui mai mare spital din vestul țării este funcțional. Cel mai nou aparat CT al spitalului, cumparat in 2020, este practic funcțional, insa, el nu poate fi folosit pentru ca autorizația este expirata.
O investigație cu computer tomograf in Timisoara a devenit un slalom printre spitalele de stat. Desi pe site-ul unitatii sanitare, spitalul Judetean se lauda cu 4 computere tomograf, in realitate nu se pot face programari. Problema este cunoscuta, insa, de medicii spitalului care ridica din umeri in fata situatiei in care au ajuns sa trieze bolnavii.
,,La momentul prezent în Spitalul Județean de Urgență Timișoara sunt patru computere tomograf dar din păcate doar unul funcționează. Avem un volum foarte mare de pacienti, aproximativ 3000 de pacienți pe luna. Niciun aparat nu poate sa faca fata la un nr atat de mare de bolnavi. Pacienții din păcate în spitalul nostru momentan nu am foarte multe variante deoarece trebuie să asigurăm atât urgența cat și internările din spital”
Unicul CT funcțional din Spitalul Judetean, este un aparat vechi de 12 ani, care zilnic efectuează, in medie, 50 de investigatii.Situatia este cu atat mai grava cu cat spitalul dispune de un computer tomograf nou nouț, achiziționat cu 700 000 de euro in plina pandemie. Autorizația de funcționare a acestuia a fost permisă doar pe perioada stării de alerta. Odata cu ridicarea ei, CT-ul a fost abandonat intr-un container din curtea spitalului.
Actualul manager al celui mai mare spital din vestul țării, Sorin Barac, nu a putut fi contactat pentru a da o explicație cu privire la demersurile in ceea ce priveste relocarea aparatului in spital. Ne-a transmis insa, prin purtătorul de cuvânt, Dana Șpac, ca in acest moment are alte probleme de rezolvat.
Intre timp, pacientilor care nu ajung in urgenta sau nu sunt internați, nu le ramane decat sa se adreseze serviciilor private in oras. Insa nici aici lucrurile nu stau mai bine. Lista de asteptare se intinde pana la 3 luni. Pentru un rezultat mai rapid trebuie sa scoata din buzunare sume uriase de bani intre 500-1200 de lei in functie de segmentul investigat.