Bănățenii plătesc mai mult în acest an pentru majoritatea produselor esențiale pentru masa de Crăciun. Prețurile din magazine sunt, în medie, cu 20% mai mari decât cele de anul trecut, chiar și la produsele de bază.
Alimentele traditioanale, cum ar fi produsele din carne ori brânzeturile sunt cele care s-au scumpit cel mai mult. De exemplu, un kilogram de carne de porc ne costă cu aproape 10 lei mai mult față de anul trecut. De la 25 de lei, atât cât costa în 2022 kilogramul de ceafă de porc, acum pretul a ajuns la 35 de lei.
Nu este singurul produs pentru care vom plăti mai mult. Un kilogram de lebăr poate să ne coste undeva între 40 și 60 de lei, iar același preț ridicat se aplică și la tobă și caltaboș.
În galantarele din piețele din vestul țării un kg de piept de pui de casă costă 25 de lei/ kg, șoricii se vând cu 100 de lei pe kg, iar tradiționalele jumări pot fi cumpărate cu 70 de lei Kg.
Lactatele s-au scumpit și ele cu 10% astfel că un kg de telemea de vacă costă 40 de lei.
Și legumele înregistrează creșteri de prețuri. Cele mai scumpe sunt roșiile, 15 lei/kg, urmate de castraveți care se vând cu 12 lei și cartofii 4 lei/kg.
Acesta este motivul pentru care românii cumpără tot mai puțin, mulți dintre ei la suta de grame.