Prețul rapiței, în cădere liberă pe piața globală VIDEO

Pretul rapiței în cădere liberă

Prețul rapiței, în cădere. Un nou pericol îi pândește pe fermierii români. Specialiștii în domeniul agricol sunt sceptici în ceea ce privește vânzarea producției de rapiță din anul 2023-2024.

Pentru fermierii din vestul țării, un ochi le râde altul le plânge. Culturile de rapiță sunt mai frumoase și mai bogate ca niciodată. Deși se anunță o producție mai mare cu 20% față de anul trecut, acest lucru nu îi liniștește iar de profituri uriașe nici nu poate fi vorba. De vină sunt prețurile care au scăzut cu până la 50% din prețurile de anul trecut.

CITEȘTE ȘI: Ungur depistat pe A1, cu peste 200 km la oră

Alexander Degianski este un fermier prosper în județul Timiș. Desi culturile lui de rapiță sunt promițătoare nu acelasi lucru îl poate spune despre prețul la care va fi vândută rapița pe piața cerealelor.

https://www.youtube.com/watch?v=SuKESTwCPg4

,,Anul acesta culturile de rapiță din vestul României arată foarte bine, mai bine decât anul trecut. În ultimii doi ani am avut rezultate foarte bune iar asta îmi oferă convingerea că dacă nu vom fi afectați de mari calamități din cauza vremii, vom avea culturi cu mult peste cele avute în anii anteriori. Anul trecut, în aceași perioadă, rapița se putea vinde lejer cu 4000-4500 de lei tona. Acum însă, vorbim de prețuri la jumătate, de 2000-2500 de lei pe tonă. Obiectiv privind și în anii trecuți au fost momente când am vândut rapița cu 2 lei pe kg. Cea mai mare problemă o reprezintă faptul că au crescut și celelalte inputuri, îngrășămintele le-am cumparat de 3 ori mai scump decât anii anteriori, ierbicidele și pesticidele cu 50-60% mai scumpe, iar motorina și ea s-a scumpit cu 60% față de anii anteriori” susține fermierul din Giulvăz.

Estimările analiștilor din mediul agricol arată că anul agricol care va urma va fi unul decisiv pentru fermierii romani. Cezar Gheorghe, expert si analist, Fondator AGRIColumn a facut o analiză care a demonstrat clar faptul că reducerea dramatică a pretului la rapiță este rezultatul unui cumul de factori.

,,În acest moment trebuie să stim că România poate produce și are potențial de producție 1,7-1,75 milioane de tone de rapiță pentru sezonul 2023-2024, în conditiile în care România a însămânțat o suprafață de 520000 de hectare, comparativ cu sezonul trecut când am avut 403 000 de hectare cu o producție de 1,5 milioane de tone.
În cursul sezonului pe care îl traversăm, pentru că sezonul agricol începe la 1 Iulie și se termină pe 30 Iunie, România a importat un volum de 460000 de tone de rapiță din Ucraina, fapt care a contrastat, firește, cu potențialul nostru de vânzare. Aceste mărfuri importate au luat locul mărfurilor românești în unitățile de procesare și producere a uleiului de rapiță pentru blendul în biodiesel”, susține Cezar Gheorghe.

După ce importul cerealelor din Ucraina a scăzut dramatic prețurile la cereale, culturile de rapiță din Canada si Australia amenință serios încasările agricultorilor din România.

,,Nu numai Ucraina e un factor. Acele prețuri de vârf din luna Mai 2022, de 840 de euro pe tonă, a fost rezultatul faptului că invazia rusească a blocat circa 3 milioane de tone de rapiță în Ucraina, firește, au blocat și marfa lor, pentru că nu se știa ce sancțiuni riscă asupra transferurilor acestor produse. Practic din piața globală au disparut 6,5 milioane de tone de rapiță. După ce culoarele de solidaritate au devenit functionale, lucrurile s-au detensionat și prețurile au început să scadă. Pe langă toate acestea, a venit Canada cu o recoltă superbă de 20 de milioane de rapiță, a venit Australia cu 8,2 milioane de tone de rapiță astfel încât a crescut piața la nivel global, dar prețul scăzut considerabil. În plus, ministrul mediului din Germania a anunțat că până în 2030 Germania va folosi pentru blendul în biocombustibil numai ulei de gătit uzat, mai exact nu va mai folosi ulei de rapiță lucru care a adăugat o scădere de preț la rapiță” mai spune analistul.

Statisticile arată ca Uniunea Europeană este responsabilă pentru aproximativ o treime din producția mondială de rapiță, care se ridică la 60 milioane tone anual. Franța este cel mai mare producător, cu peste 5 milioane de tone anual, în timp ce România joacă și ea un rol important în cultivarea rapiței.

Lasă un răspuns