Timișul pe primul loc la producția de grâu

România a obținut anul trecut o producţie de grâu de peste 12 milioane de tone, fiind cea mai mare recoltă de la aderarea ţării noastre la Uniunea Europeană. Potrivit INSP Apogeul randamentului pe hectar s-a inregistrat in Judetul Timis, unde fermierii au adunat peste 5 tone de grau de pe un singur hectar. O cantitate aproximativ asemănătoare au recoltat si fermierii din regiunea Sud- Est a României, mai exact 5100 kg / hectar ceva mai puțin insa 4800 kg / hectar au recoltat fermierii din regiunea Sud Muntenia

Anul 2021 a fost unul prosper pentru fermierii care cultiva grau. Productia obținută de pe urma unui singur hectar a fost cea mai mare din ultimii 10 ani, iar un factor important s-au dovedit a fi precipitațiile.

Alexander Degianski este un tanar fermier din localitatea Giulvaz, din Banat, care a reusit sa scoata o recolta de grau de aproape 7 tone la hectar: ,,Anul trecut producțiile medii au fost mai bune decât în anii anteriori, la noi în firmă am reușit si am recoltat undeva la 7 tone, 7600 de kg pe hectar. Premisele pentru anul acesta în partea de Vest a României sunt în continuare îmbucurătoare”

România are capacitatea de a produce într-un an favorabil între 13 si 15 milioane de tone de greu. Potrivit specialiștilor in domeniu consumul țării noastre reprezinta circa un sfert din capacitatea de producție. In fata stocului mare de grau fermierii se vad nevoiti sa vanda grâul firmelor care mai apoi il vind la export. 

In anul 2020, România a obţinut doar 6,4 milioane de tone de grâu, recolta fiind diminuată cu peste 40% din cauza secetei.Lasă un răspuns