14 copii cazați în mizerie și condiții precare, în Centru de Plasament de la Lugoj

Centrul de copi Lugoj

Centrul de plasament de pe strada Bocșei, din Lugoj, închis de echipele de control trimise de prefectul Timiș, Mihai Ritivoiu.

Prefectura Timiș a anunțat, marți seara, că echipe mixte de control, formate din reprezentanți ai unor instituții cu drept de control, au făcut verificări in mai multe unități de ocrotire din județ. Acestea au controlat un numar de 17 centre situate pe raza judetului Timis, in localitatile: Lugoj, Jimbolia, Nadrag, Tomesti, Gavojdia, Criciova, Comlosu Mare, Lenauheim si Checea.

Citește și: Inspectorii OPC au dispus închiderea temporară a unui alt centru, în Timiș

“In urma actiunilor de control efectuate astazi, au fost depistate nereguli de functionare majore la 2 centre. Unul dintre aceste centre apartine Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Timis si este vorba de Centrul de plasament Lugoj, care avea la ora controlului, 14 copii aflati in gazduire.”, au anuntat reprezentantii Prefecturii Timis.

Centrul care se află în subordinea președintelui Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a fost închis temporar, până la remedierea deficiențelor constatate, iar pe toată această perioadă, persoanele aflate în grija acestui centru vor fi relocate.

DEFICIENTE CONSTATATE:

În depozitul de alimente în spațiul congelator au fost identificate 3 kg mezeluri diverse desi recomandarea producătorului era de a se păstra la temperaturi cuprinse între 2 si 8°C si 2 conserve pe a caror etichetă era menționat „a se consuma înainte de 01.07.2023”. Se încalcă OG 21/92, art.7, lit.c, lin.1 – AV și ordin de distrugere produse
A fost vizualizat spațiul de locuit/cazare pentru 20 copii cu vârsta între 10 si 21 ani care este format din 11 dormitoare, 3 grupuri sanitare si 3 camere pentru activități diverse:
– tocaria si mobilierul cu grad ridicat de degradare, cu elemente lipsa, rupte, cu zgarieturi multiple
– lipsa plase insecte la ferestre si a aparatelor antiinsecte
– pereti si tavane cu pete, urme de insecte, crapaturi
– calorifere cu urme de coroziune si rugina in stare avansata
– gresie si faianta sparte, cu bucati lipsa, urme de mucegai
– tavane si pereți în holuri, băi, camere de activități cu exfoliere, infiltrații si zone extinse de mucegai
– obiecte sanitare sparte, ruginite
– saltele si lenjerii de pat deteriorate, murdare, patate, neigienizate corespunzator.
Se încalcă OG 21/92, art.t, lit.c, lin.2 si s-a sancționat cu 3.000 lei si oprire temporară  prestări servicii cazare pana la remediere deficiente” transmit reprezentanții prefecturii Timiș

“Nu mi-a fost adusă la cunoștință vreo situație problematică legată de centrele administrate de către DGASPC. Acum câteva zile am avut o discuție cu directoarea interimară, Carmen Apostol, care m-a asigurat de buna desfășurare a activității în toate centrele, aspecte monitorizate periodic și de echipa vicepreședintelui Cristian Moș. Mâine, doamna directoare va prezenta un raport asupra motivelor închiderii centrului de la Lugoj, iar persoanele responsabile pentru neîndeplinirea condițiilor impuse de lege vor răspunde direct” a declarat Alin Nica, președintele CJ Timiș.

Lasă un răspuns