Specialiștii în viticultură se laudă cu vinuri de calitate. Desi recolta anului trecut a fost serios afectată din cauza secetei, strugurii s-au dovedit a fi mai bogați în zaharuri iar vinul de calitate superioară.
,,În anul 2022, recoltele nu au fost asemenea celor din anii trecuți. Seceta a afectat întreaga producție de cereale sau pomicultură, în consecință, a fost afectată și producția de struguri la hectar. Anul trecut, au fost recoltate 6 mii de kg de struguri la hectar. Exista însă și o parte plină a paharului. Strugurii obținuți sunt foarte bogați in zaharuri, ceea ce face calitatea vinului, una impecabila.
Calitatea vinului începe din cultura viticolă. Experiența mea în domeniu m-a învățat cât de importantă e tăierea de primăvara a viței de vie. Secretul constă în lăsarea mai multor ochi la poarta viței de vie de pe butuc, cel puțin 30 de ochi la plantațiile tinere și 40 de ochi la plantațiile bătrâne. Extrem de importante sunt și tratamentele aplicate corespunzător, raportate la perioada de vegetație și condițiile climatice din anul respectiv” susține Codruț Ancheș, directorul DAJ Timiș.
Citește și: DAJ Timiș prelungește termenul de înregistrare a operatorilor în agricultura ecologică
Podgoriile din Timiș sunt cunoscute în întreaga lume. Nu de puține ori acestea au fost medaliate pentru calitatea și rafinamentul lor.
,,La nivelul județului Timiș suprafața de viță de vie cultivată este de aproximativ 3400 de hectare. Majoritatea soiurilor de viță de vie sunt soiurile din care se produce vinul de consum. Cele mai importante și recunoscute podgorii din Timiș se află la 25 de kilometri de orașul de pe Bega. Podgoriile din localitatea Recaș datează din anii 1400, deci vorbim de vinuri cu tradiție de sute de ani. Una din cele mai importante soiuri de viță de vie producătoare de vinuri de calitate este Cadarca de Recas, medaliată cu aur și argint la câteva zeci de concursuri din țară și nu numai.
La fel de cunoscută este și podgoria Dealul Viilor de la Silagiu, care are în jur de 50 de hectare. Tradiția acestora este veche, undeva din secolul XIX le-a și deține soiuri precum Burgund Mare, Merlot, Riesling Italian.
Podgoria Teremia Mare se bucură și ea de vinuri renumite peste tot în lume, precum Creaţă, Majarcă şi Steinschiller” mai spune Codruț Ancheș.
Potrivit specialiștilor, anul 2023 se arată a fi un an bun. Una din cele mai vechi și importante activităti agricole din judet, dispunând de conditii climatice favorabile este cultivarea cerealelor si a plantelor tehnice, iar în majoritatea comunelor din zona de câmpie și de deal a județului este practicată cu succes, viticultura.
,,Potentialul agricol pe care îl are judetul Timis este remarcabil, datorită suprafetelor agricole întinse si solurilor de foarte buna calitate. Să sperăm că în anul 2023, condițiile pedoclimatice să fie favorabile și să ofere productii bune fermierilor din județul Timiș”, conchide Codruț Ancheș, director Direcția Județeană pentru Agricultură Timiș.
În județul Timiș suprafață însămânțată cu culturi de primavară în anul 2023 a fost de aproximativ 230 000 ha, cu urmatoarele culturi: grâu de primăvară, ovăz de primăvară, orzoaică de primăvară, porumb boabe, sorg, floarea soarelui, rapiță de primăvară, soia, cartof, legume și alte culturi.