Eurodeputatul Maria Grapini: discurs dur la adresa Ursulei von der Leyen despre Starea Uniunii: ,,Nu poți să ai un raport în care să faci un laudațio personal”. VIDEO

Reacția vehementă a europarlamentarului PUSL, Maria Grapini, membru în grupul S&D a venit în urma discursului susținut de pe Ursula von der Leyen l-despre Starea Uniunii.

,,Pe mine m-a frapat că nu a vorbit de nici o neîndeplinire. Nu poți să ai un raport în care să te auto lauzi așa “laudațio” personal, cum am spus eu acolo și să nu vezi că în acești cinci ani, Uniunea Europeana a pierdut din punct de vedere al încrederii cetățenilor, de aceea am spus eu că, n-ați ajuns la sufletele și la inimile românilor, de exemplu, dar poate și a altor cetățeni europeni. Este clar un eșec fiindcă, există mai departe dubla măsură și am dat trei exemple acolo, la fermieri, subvențiile care sunt diferite în România față de celelalte state, spațiul Schenghen, care fragmentează piața și unde Comisia are pârghie, prin tratat, am citit de nenumărate ori tratatul, Comisia este gardianul tratatelor, așa o numim, are această pârghie. Când un stat membru încalcă un regulament în funcțiune, cum este de exemplu regulamentul Schenghen, chiar dacă în consiliu este vot politic și ai dreptul prin tratat de asemenea să ai drept de veto, trebuie să ai temei juridic. În momentul în care ai temei juridic și toate invențiile Austriei au fost demontate pas cu pas și de oficiali nu de România, de Frontex, că n-au trecut pe la noi migranți nu avem graniță cu Austria, nu poți să invoci că nu funcționează spațiul Schenghen și să pedepsești pe cineva care nu contribuie la nefuncționare pentru că nu este în spațiul Schengen. Conturile trebuiau să se regleze între statele care sunt în spațiul Schengen, dar atât timp cât este un regulament în funcțiune Comisia poate să someze statul membru că încalcă un regulament, care aduce prejudicii economice României și Bulgariei, dar și întregii piețe a Uniunii Europene.” susține eurodeputatul, Maria Grapini.

https://www.mbanews.ro/europarlamentarul-pusl-maria-grapini-rasplatita-cu-diploma-si-trofeul-prietenul-artelor/

 

Membră în membru în grupul S&D, Maria Grapini a taxat dur modul în care președinta Comisiei a ales să se raporteze la România, motiv pentru care nu exclude posibilitatea ca Ursula Von de Leyen să candideze pentru un alt mandat.

,,Eu spun că ceea ce a vorbit președinta Comisiei peste o oră, în Parlamentul European, un fel de raport în fața noastră a fost absolut de campanie pentru că își propune să mai ia un mandat și nu știu pe ce se bazează”

Probabil are o susținere în spate, în orice caz, nu cred că grupul politic din care eu fac parte o va mai susține, pentru că are și alte lucruri în spate gestionarea, de exemplu. S-a lăudat cu gestionarea pandemie ori noi știm, eu ca raportor pe descărcarea de gestiune a Comisiei, nu am votat raportul de descărcare de gestiune. În raport a specificat acest lucru pentru că a refuzat transparența în contractele de achiziție de vaccinuri, ceea ce este foarte grav. Nu poți să ai dublu limbaj, se ceri transparență statelor membre în modul în care cheltuiesc fondurile europene și tu să închei de unul singur, să refuzi să dai mesajele. I s-a spus și în plenara de acum, să dai corespondența ta cu cei de la Pfizer și să nu dai Comisiei de Control bugetar al Parlamentului European, știm că în conformitate cu tratatul, Comisia europeană, comisarii sunt audiați, dumneaei a fost audiată când a fost numită. Trebuie să vină comisiile Parlamentului European și să dea răspuns. Eram atât de furioasă încât cu greu m-am abținut să nu folosesc cuvinte mai dure, dar după ce am terminat i-am transmis și scris, pentru că scrisul rămâne și conform regulamentului în maxim 60 de zile trebuie sa îmi trimită răspuns. Mai este o problemă pe care nu a făcut-o Comisia Europeană, echilibru între ceea ce se întâmplă acum cu fermierii și cu Ucraina, echilibru între modalitatea de a ajuta Ucraina pentru că eu sunt pentru solidaritate, sunt umanistă, dorim să sprijinim Piața internă a Uniunii Europene. Acest mod de lucru a deranjat din nou, pentru că s-a intrat în subsidiaritate pe situație de criză. Exporturile, de la cine importă România sau de la cine exportă este treaba României. Obligația aceasta ca România sală fie un culoar de trecere a fost acceptată, dar nu o piață în care să rămână, nici aici Comisia Europeană nu și-a făcut treaba. De aceea am vrut să se știe, pentru că nu îmi place ipocrizia, în politică există multă ipocrizie. Uniunea Europeană în mod real și-a pierdut din susținători și vine campania în 2024 și de aceea i-am spus în documentul scris, că o invit în România să-și facă campanie în 2024 și va vedea direct ce îi vor spune cetățenii din România” a conchis Maria Grapini, europarlamentar în Parlamentul European de la Bruxelles.

maria.grapini@europarl.europa.eu

Lasă un răspuns