FOTO. Aurora boreală, vizibilă deasupra României în prima zi din 2025

By Redacție Add a Comment 3 Min Read

Sursă foto: Sanda Buciuta

Spectacol rar pe cerul României: Aurora boreală roșie a luminat nordul țării și alte regiuni, oferind un început de an de neuitat.

România a fost martora unui fenomen rar și impresionant miercuri seară, 1 ianuarie 2025. Aurora boreală, cunoscută și sub numele de auroră polară, a luminat cerul cu nuanțe de roșu intens, oferind un spectacol vizual rar întâlnit.

Acest fenomen spectaculos, specific regiunilor polare, a fost observat în special în partea de nord a țării, dar și în alte zone, inclusiv în apropierea orașului Făget, județul Timiș, unde au fost surprinse imagini uimitoare. Localnicii și pasionații de astronomie au fost martorii unui joc fascinant de culori care a durat câteva zeci de minute, transformând cerul într-o scenă de poveste.

Aurora boreală apare atunci când particulele solare se ciocnesc cu câmpul magnetic al Pământului, eliberând energie sub formă de lumină. Deși nuanțele de verde sunt cele mai frecvent întâlnite, apariția unei aurore roșii este un eveniment extrem de rar. Specialiștii consideră că perturbarea câmpului magnetic al planetei a fost responsabilă pentru acest spectacol unic.

„Este incredibil să putem vedea un astfel de fenomen în România. Aurora boreală este asociată, de obicei, cu regiunile arctice, iar acest eveniment demonstrează cât de neprevăzut poate fi comportamentul câmpului magnetic al Pământului,” a declarat un expert în astronomie.

Imaginile surprinse în noaptea dintre ani vor rămâne o amintire de neuitat pentru cei care au avut privilegiul de a observa acest fenomen rar. Aurora boreală de deasupra României marchează începutul anului 2025 cu un spectacol de neuitat.

„Anul 2025 a început spectaculos cu o furtună geomagnetică ce a adus aurora boreală pe cerul României chiar la trecerea dintre ani, dar și pe 1 ianuarie, când fenomenul a fost și mai intens. În jurul orei 19:30, am observat coloane luminoase fascinante, iar ulterior, timp de aproape trei ore, un arc roșu auroral stabil – un SAR (Stable Auroral Red). Acest tip de fenomen, diferit de aurora clasică, este asociat cu energia transferată de electronii din ionosferă către atomii de oxigen, producând o lumină roșie specifică.

Am surprins acest arc roșu din apropiere de Târgoviște, unde a persistat până aproape de ora 23. Este o experiență rară și incredibilă să vezi un astfel de fenomen în România, mai ales la o altitudine atât de mare, de aproximativ 400 de kilometri. Am reușit să capturez câteva imagini memorabile cu Canon 6D modat și obiective Samyang, care vor rămâne o amintire prețioasă,” a scris pe Facebook Valentin Grigore- Astronomie de amatori


Share This Article
Leave a Comment

Lasă un răspuns