Verdictul final în dosarul medicului Virgil Musta. Achitare definitivă și demonstrarea nevinovăției. Virgil Musta a descris, pe larg.
Virgil Musta, achitat definitiv în dosarul în care DNA. Curtea de Apel Timișoara a dat verdictul în dosarul medicului Virgil Musta, în care era acuzat de instigare la abuz în serviciu. Magistrații au decis achitarea definitivă astfel încât Musta a scăpat de orice acuzații, demonstrându-și nevinovăția.
La scurtă vreme după aflarea sentinței, medicul Spitalului Victor Babeș din Timișoara, Musta a adresat o scrisoare deschisă reprezentanților mass-media.
,, În rechizitoriu DNA m-a acuzat că am instigat la abuz în serviciu pe :
- 3 asistente din ambulatorul Spitalului V. Babes, deoarece ca șef de secție ( deși nu erau pe secția mea) le-am determinat (am instigat), să-și încalce atribuțiile de serviciu și să preleveze teste contra cost în beneficiul societății private M-Profilaxis, activitate pe care DNA o consideră abuz în serviciu.
D-na dir. Manolescu și d-na asist. Șefă din ambulator, deoarece prin influența pe care am avut-o datorită notorietății, s-a creat un ascendent moral asupra celor 2 inculpate care le-a determinat să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu și anume: să nu întreprindă niciun demers pentru constatarea abaterilor disciplinare și aplicarea sancțiunilor corespunzătoare care, în accepțiune DNA este abuz în serviciu.
Astfel am produs un prejudiciu de 12.172,89 lei spitalului deoarece s-a plătit integral salariul celor 3 asistente” se arată în scrisoarea medicului.
Virgil Musta a descris, pe larg, cele petrecute.
,, În luna iulie 2020 există o cerere foarte mare de testare PCR SARS CoV2 contra cost, deoarece multe persoane doreau să meargă în concediu sau la muncă în străinătate și li se solicitau aceste teste, iar pe de altă parte, persoane contacte doreau să știe dacă sunt pozitivi pentru a-și proteja familia. OMS și Comisia de lupta Anti Covid din cadrul Ministerului Sănătății solicitau creșterea capacității de testare, element cheie pentru ținerea sub control a focarelor apărute. În acest context capacitatea de testare prin teste PCR ARN SARS CoV2 a laboratoarelor acreditate în Timișoara era depașită.
Tot în aceeași perioadă, au apărut primele cazuri de infecție SARS CoV2 în instituții cum ar fi CJAS Timiș, Serviciul Rutier IPJ Timiș, Aeroportul Internațional “Traian Vuia” Timișoara care neavând buget să-și testeze angajatii riscau, să-și oprească activitatea.
Singurul laborator care mai avea capacitate de a efectua teste era laboratorul Spitalului V. Babeș din Timișoara, deoarece acesta efectua teste doar persoanelor suspecte, cu simptomatologie, ce se încadra în definiția de caz, dar nu avea resurse financiare pentru a cumpara testele și materialele necesare testării contra cost și nici posibilitatea fiscalizării testelor.
În acest context a început colaborarea dintre SC M Profilaxis și Spitalul V Babeș, printr-un contract perfect valabil, în care SC M Profilaxis punea la dispoziție materialele necesare testării și efectua recoltările, laboratorul Spitalului V Babeș prelucrau probele, iar cea mai mare parte din profit mergea la spital. Din profitul realizat SC M Profilaxis a efectuat peste 300 de teste gratuite pentru instituțiile statului aminitite, pentru ca activitatea acestora să poată continua.
Cele 3 asistente care lucrau în ambulatoriul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie V. Babeș Timișoara, acuzate de DNA de abuz în serviciu, a căror atribuții de serviciu în intervalul orar 7-10 erau acelea de a recolta probe pentru depistarea infecției SARS CoV2 la pacienții cu simptomatologie conform definiției de caz, și-au îndeplinit în întregime obligațiile de muncă, iar în timpul liber au ajutat personalul de la Profilaxis recoltând și contra cost pentru ca pacienții să nu mai stea prea mult și totodată să fie recoltați toți cei care se prezentau pentru testare.
Acest ajutor DNA l-a considerat abuz în serviciu, neînțelegând că era o stare de spirit în care toți doream să fim folositori, ajutam cu ce puteam astfel ca lucrurile să funcționeze bine, ceea ce a dus la rezultate foarte bune în această luptă. Asistentele știau ca și personalul Profilaxis ajută gratuit DSP la triajul epidemiologic din aeroport ca avioanele să poată decola și ateriza considerând astfel că trebuie și ele să ajute.
În ceea ce privește a doua acuzație neexistând nicio dovada scrisă sau verbală de instigare, întrucât eu nu am vorbit cu niciuna dintre inculpate despre acest subiect, mai mult cu asistenta șefă nici nu m-am întâlnit pe perioada derulării contractului, se susține în rechizitoriu că instigarea s-a manifestat prin influența pe care am avut-o în spital, ce a creat un ascendent moral asupra celor 2 inculpate și le-a determinat să nu-și îndeplinească atribuțiile de serviciu, ceea ce este absurd.
Ambele instanțe au arătat că acuzațiile de abuz în serviciu nu se susțin conform legislației, și ca atare nu există nici instigare la abuz în serviciu.
În ceea ce privește prejudiciul: Spitalul care a câștigat o sumă importantă de lei prin acest contract, a și specificat că nu a fost prejudiciat” a conchis medicul Musta, în scrisoare adresată mass-mediei din Timișoara.
VĂ RECOMANDĂM ȘI:
https://www.paginadetimis.ro/minora-disparuta-la-timisoara/