România se află încă din luna martie 2022 sub presiunea fluxurilor de cereale din Ucraina. După ce piața din tara noastră a fost invadată cu cereale ieftine din țara vecină, agricultorii români avertizează că vor intra în faliment dacă nu-și vând produsele.
,,Vreau să explic pentru a se înțelege clar. În momentul în care s-a decis de către Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliu să se facă un coridor de solidaritate pentru a se transporta cerealele din Ucraina, lucrurile au fost foarte clare. Au fost exceptate de taxe vamale și de analize fitosanitare cu condiția să nu rămână în piața internă a Uniunii Europene, implicit nici în România. Cerealele erau pe acel culoar de solidaritate să meargă în țări terțe, în alte state decât cele 27 din Uniunea Europeană. Din păcate și din nefericire nu s-a creat în același timp și un mecanism de control pe parcursul acelui coridor de solidaritate, dacă se întâmplă așa sau nu. Și nu s-a întâmplat așa și din nefericire cei mai loviți sunt fermierii din România, pentru că, pe deoparte, fiind scutit de taxe vamale în piața internă prețurile sunt mai mici și fermierii noștri nu pot sa susțină prețul acela mic” sustine Maria Grapini.
Maria Grapini solicita autoritatilor romane implicare de urgenta in verificarea acestor transporturi. In caz contrar fermierii romani nu vor putea evita falimentul.
,,Pe de altă parte pericolul pentru consumator, în calitatea mea de vicepreședinte pentru piața internă și protecția consumatorului, spun că este un pericol pentru că cerealele într-adevăr sunt modificate genetic și sunt fără analize fitosanitare, de aceea închei spunând ca dreptul și obligația autorităților naționale române este de a controla bucată cu bucată, container cu container, tir cu tir, vas cu vas cerealele venite din Ucraina și de a le respinge pentru a nu rămâne în piața internă și pentru a da șansă corectă fermierilor români să-și valorifice cerealele” este mesajul transmis de membra S&D
Potrivit documentelor oficiale România a devenit cel mai mare importator de cereale din Ucraina. Valoarea totală a grânelor pe care le-am cumpărtat de la vecinii afectaţi de război a crescut de aproape 700 de ori. Asta în timp ce fermierii români sunt sufocaţi de problemele financiare. Pentru că marfa lor zace în depozite şi nimeni nu mai vrea să o cumpere.