Primăria Timișoara câștigă, în primă instanță, procesul pentru administrarea a două cimitire din oraș

Câștig de cauză pentru Primăria Timișoara în procesul vizând administrarea a două dintre cimitirele orașului

Primăria Timișoara a obținut o victorie semnificativă la Tribunalul Timiș în procesul intentat de societatea Darius & Alex SRL, care a contestat hotărârile de consiliu local ce prevedeau preluarea administrării a două cimitire importante din oraș de către Horticultura pentru o perioadă de cinci ani. În trecut, aceste cimitire au fost gestionate de operatori privați, însă numeroase nemulțumiri au fost exprimate atât de Primărie, cât și de cetățeni cu privire la calitatea slabă a serviciilor oferite.

„Instanța a confirmat legalitatea deciziei noastre strategice de a readuce administrarea cimitirelor din mâna unor privați sub umbrela administrației, așa cum este normal. A fost o decizie pe care am luat-o toamna trecută și care s-a lovit de foarte multă rezistență. Tocmai pentru că ani de zile, cimitirele au fost afaceri înfloritoare pentru firme care au profitat de necazul timișorenilor și și-au permis să ofere servicii proaste și cimitire neîngrijite. Vedem în ultimele luni că Horticultura este un bun administrator, atât pentru cimitirul din Calea Șagului, cât și cel de pe Rusu Șirianu,” a declarat primarul Dominic Fritz.

De la preluarea administrării cimitirelor, echipele Horticultura au depus eforturi considerabile pentru a îmbunătăți condițiile acestora. Printre lucrările realizate se numără:

  • Refacerea sistemului electric, eliminând pericolele pentru vizitatori;
  • Renovarea porților de intrare, a magazinului și a clădirilor administrative din Calea Șagului, magazinul fiind acum deschis de luni până vineri între orele 08.00 – 16.00;
  • Redeschiderea celor două capele din Cimitirul Calea Șagului după lucrările de renovare, acestea funcționând în intervalul 08.00 – 20.00;
  • Repararea toaletelor în Cimitirul Calea Șagului;
  • Începerea lucrărilor la rețeaua electrică și renovarea clădirilor administrative în Rusu Șirianu;
  • Efectuarea periodică a lucrărilor de evacuare a deșeurilor, curățenie și întreținere a spațiilor verzi în zonele comune și pe alei, colectând și evacuând 43 de camioane de deșeuri în primele săptămâni de la preluare.

Horticultura plătește Primăriei Timișoara o redevență anuală de 150.400 de lei și se angajează să investească 110.000 de lei anual în cele două cimitire.

Hotărârile contestate sunt HCL 373/2023 și HCL 409/2023, care au aprobat gestiunea delegată a serviciului public de prestare de servicii și activități necesare exploatării și întreținerii cimitirelor din Calea Șagului și str. Rusu Șirianu către Societatea Horticultura S.A.


VĂ RECOMANDĂM ȘI:

Admiterea 2024 la Universitatea de Vest Timișoara

Lasă un răspuns