Rețea de talhari din România, anihilată de FBI

Descinderi în Vâlcea la cererea FBI. Americanii au cerut ajutorul într-un dosar în care erau implicaţi români care acţionau pe teritoriul Statelor Unite. Aceştia sunt acuzaţi că au jefuit, în perioada 2020-2022, zeci de persoane în vârstă din SUA. Românii furau bijuteriile folosind violenţa, le vindeau şi trimiteau banii în ţară. La percheziţii au fost găsite lingouri și monede de aur de 700 de mii de dolari și mașini în valoare de 300.000 de dolari.

Procurorii DIICOT Ramnicul Valcea, asistați de FBI au efectuat 7 perchezitii domiciliare la membrii clanului Ghiocel, din Valcea. Acestia sunt cercetati pentru constituire de grup infracțional organizat, înșelăciune si tâlhărie. Potrivit americanilor, in perioada 2020-2022, liderii rețelei, sotii Eduard si Floarea Ghiocel, ajutati de membrii familiei lor, sub pretextul ca vor sa ii ajute pe vârstnicii din San Diego, in plina pandemie, intrau in casele acestora. Isi însușeau bijuterii de lux, ceasuri de lux, pe care o data furate, le vindeau la casele de amanet iar banii obținuți erau ulterior trimisi in România. Daca victimele observau lipsa bunurilor erau tratati cu acte de violenta si intimidare.

In urma perchezițiilor din România, la Valcea, anchetatorii au descoperit bijuterii de lux, lingouri de aur, 700 000 de dolari si masini de lux in valoare de 300 000 de dolari. Toate bunurile au fost confiscate. Eduard și Floarea Ghiocel au fost transferați din custodia de stat în custodia federală pentru a da explicatii pentru prima dată în instanța federală. Ceilalți inculpați in dosar sunt cercetati în libertate, în România.

,,Eduard Ghiocel și Floarea Ghiocel, cetățeni români căsătoriți și suspectați lideri ai unui grup transnațional de crimă organizată din România, sunt acuzați în instanța federală de spălare a 1,4 milioane de dolari din venituri din zeci de furturi mici, tâlhării și escrocherii care vizează majoritatea victimelor în vârstă din Comitatul San Diego.

De asemenea, sunt acuzați patru dintre membrii familiei soților Ghiocel sau apropiați, printre care Gabriel Ghiocel, Marius Ghiocel, Larisa Ghiocel și Argentina Alexandru. Toți inculpații sunt presupuși asociați ai Grupului Român de Criminalitate Transnațională Valcea mai mare.

Potrivit unei plângeri și a unui mandat internațional de sechestru, inculpații au efectuat o serie de 17 furturi de bijuterii în comunități în vârstă din San Diego, între martie 2020 și septembrie 2022. Plângerea spunea că Ghiocelii au depus și cereri false de șomaj pentru a fura aproximativ 32.250 de dolari în California. prestații de asigurări de șomaj menite să ajute lucrătorii afectați de pandemie.

Potrivit plângerii, Ghiocelii au spălat veniturile din infracțiunile lor prin amanetul de bijuterii și ceasuri scumpe din aur pentru bani în magazinele de bijuterii din Los Angeles. Ghiocelii, care nu au avut niciodată un loc de muncă legitim, au spălat apoi în mod sistematic acei numerar, împreună cu veniturile furate ale asigurărilor pentru șomaj, trimițând transferuri bancare în România prin intermediul Afacerilor de servicii monetare și prin achiziționarea de lingouri de aur, monede de aur și vehicule de lux de ultimă generație de la locații din California de Sud și expedierea acestor articole în România. În total, Sub-Grupul Ghiocel a repatriat 1.367.652,02 USD în active din fonduri ilicite în România, se arată în plângere. Un grup de crimă organizată a vizat și jefuit membri ai comunității seniori din San Diego, mulți dintre ei au pierdut obiecte de mare importanță personală.“ se arata intr-un comunicat al FBI, semnat de procurorul american Randy Grossman.

Lasă un răspuns