Tradiţii şi obiceiuri în prima zi de Paşte

În Sfânta zi de Paşte, creştinii ortodocși respectă o serie de tradiţii, obiceiuri şi superstiţii pentru a avea prosperitate, noroc şi sănătate întregul an. Învierea Domnului este prilej de reunire a familiei în jurul mesei cu preparate tradiţionale, este motiv de bucurie şi de optimism.

CITEȘTE ȘI: Prohodul Domnului, la Biserica din Moșnița Nouă

Potrivit unei tradiţii creştine, cei care părăseasc această lume în Sfânta zi de Paşte, se duc direct în Rai.  O altă tradiţie mai spune că porţile Raiului sunt deschise în această zi, şi, de asemenea, având în vedere că cerurile se deschid, sufletele răposaţilor se întorc acasă, pentru a-i proteja pe cei dragi. În noaptea de Înviere, credincioşii ortodocşi merg la biserică, să ia lumină şi să cânte Învierea Domnului.

Se spune că de Paşte este bine ca oamenii să fie îmbrăcaţi cu o haină nouă, care ar simboliza purificarea.

Se spune că masa de Paşte trebuie să se începă cu consumul unui ou, existând credinţa că astfel trupul va fi sănătos întreg anul, dar şi peşte – pentru a fi sprinten precum acesta.

O altă tradiţie arată că dacă în ziua de Paşti prima persoană care intră în gospodărie este bărbat, acolo va exista noroc peste an.

În afara acestora există tradiţii şi obiceiuri particulare întâlnite în anumite regiuni geografice sau în anumite comunităţi.

În unele zone de Paşte, fetele nemăritate să meargă la biserică şi să spele clopotniţa cu apă neîncepută, iar dimineaţa trebuie să se spele cu aceasta pe faţă existând credinţa că astfel vor fi curtate de băieţii „de însurat” din localitate.

În zona Bihorului, există o tradiţie care arată că oul împodobit de Paşte prevesteşte norocul: dacă după 40 de zile acesta nu se strică, atunci persoana va fi norocoasă.

Lasă un răspuns