6 medici și o asistentă de la Spitalul Municipal din Timișoara au fost ridicați, astăzi, direct din unitatea sanitara. Ofițerii DGA îi cercetează pentru luare și dare de mită în formă continuată.
Totul a început în această dimineață, după ce medicul Drăghici Laurențiu, de la Spitalul Municipal din Timișoara, chirurg cu specialitate în chirurgie generală, oncologică, a fost prins, în flagrant delict, de ofițerii DGA în timp ce lua mită 1000 de lei de la o pacientă.
După ce femeia, diagnosticată cu o problemă oncologică, a ieșit din birou, anchetatorii au pătruns în ambulatorul unității sanitare și au găsit suma de bani inscriptionat asupra medicului. În plus acesta avea asupra sa alți 1000 de euro, bani pe care nu a putut să îi justifice.
Ridicata de DGA a fost și colega de secție a medicului, doctorul Carmen Rădulescu. Asupra sa planează zeci de acte de luare de mită.
Potrivit anchetatorilor, cei doi medici se aflau în vizorul ofițerilor DGA încă de acum câteva luni, timp în care procurorii au reușit să probeze infracțiunea în nu mai puțin de 43 de acte de luare de mită.
Surse din rândul anchetei susțin ca medicii chirurgi cu specializare în oncologie pretindeau sume cuprinse între 100 și 300 de euro de la pacienții oncologici. În schimbul banilor, pacienții beneficiau de tratament oncologic, care era decontat oricum prin Casă de Asigurări de Sănătate.
Ofițerii DGA au făcut percheziții la domiciliile cadrelor medicale, dar și acasă la alți 4 medici, martori în dosar.
În fața procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș vor ajunge, la audieri, 6 medici și o asistentă.
UPDATE: În cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș se efectuează cercetări într-un dosar privind săvârșirea mai multor infracțiuni de luare de mită în formă continuată (multiple acte materiale), prev. de art. 289 alin. 1 rap. la art. 35 alin. 1 C. pen. cu aplic. art. 6 din Legea nr. 78/2000, respectiv dare de mită, prev. de art. 290 alin. 1 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000, fiind vizată, în principal, presupusa activitate infracțională a 6 medici chirurgi și o asistentă medicală din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara – Clinica de Chirurgie Generală 2 – Oncologie.
Medici și o asistentă din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, acuzați că au primit sume de bani de la pacienți timp de peste doi ani
Astfel, în sarcina acestora s-au reținut următoarele:
Față de primul inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 15.04.2022 – 19.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 10 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Față de al doilea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 19.04.2022 – 23.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 9 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Față de al treilea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 23.05.2022 – 08.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 9 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Față de al patrulea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 25.05.2022 – 18.06.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 7 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Față de al cincilea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 15.04.2024 – 23.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 4 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Față de al șaselea inculpat s-a reținut că acesta, în calitate de medic chirurg în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în data de 29.05.2024, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit de la aparținătorul unei paciente un plic care conținea suma de 100 lei, pacientă aflată sub tratament în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățit la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Față de al șaptelea inculpat s-a reținut că aceasta, în calitate de asistentă în cadrul Clinicii de Chirurgie Generală 2 – Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, în perioada 19.07.2022 – 16.07.2024, în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, în exercitarea atribuțiilor de serviciu şi în legătură cu acestea, a primit diferite sume de bani de la 6 pacienți (sau aparținători ai acestora) aflați sub tratament sau supuși unor intervenții chirurgicale în cadrul Secției Chirurgie Generală 2 și Oncologică din cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara, fără a fi îndreptățită la primirea unei sume suplimentare de bani față de cea decontată unității spitalicești de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
În data de 28.08.2024 procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiș a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de 6 inculpați, iar în urma audierilor efectuate de acesta, sprijinit de organele de cercetare penală, s-a dispus luarea măsurii preventive a controlului judiciar față de cei 7 inculpați.
Cercetările în prezentul dosar au fost efectuate cu sprijinul ofițerilor din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Arad, în cooperare cu Direcția Anchete din cadrul D.G.A., cu sprijinul S.J.A. Hunedoara, S.J.A. Caraș-Severin și S.J.A. Timiș.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unei măsuri preventive nu pot, în niciun caz, să înfrângă prezumția de nevinovăție, inculpații fiind prezumați nevinovați până la pronunțarea unei soluții definitive în cauză.