Cod roșu de inundații

S-a emis cod roșu de inundații. Din cauza precipitațiilor abundente din ultimele 24 de ore (54 l/mp -la stația hidrometrică Tirol pe râul Fizeș; 50 l/mp -la stația hidrometrică Gătaia pe râul Bârzava; 36,6 l/mp (la stația hidrometrică Ramna pe râul Vornic) înregistrate în bazinul hidrografic Bârzava, vârful viiturii va fi atins pe râul Bârzava în cursul zilei de astăzi la stația hidrometrică Gătaia și iar mâine, prin propagare până la ieșirea din țară, va ajunge la stația hidrometrică Partoș.

CITEȘTE ȘI: Accident cu 10 victime în Timiş

La această oră, se înregistrează importante creșteri de debite și niveluri în special pe cursul râului Bârzava, cu depășiri ale cotelor de apărare (de pericol, respectiv de inundație). Din acest motiv, INHGA a emis în această dimineață cod roșu de inundații pe râul Bârzava, la stația hidrometrică Gătaia. Valoarea cotei înregistrate la ora 9.00 la stația hidrometrică Gătaia este de 465 cm (cu 15 cm fiind depășită Faza a III-a pentru zonele îndiguite), iar tendința este de creștere.

CITEȘTE ȘI: 2 morți în urma unui accident cumplit VIDEO

Conform prognozelor INHGA, nivelurile maxime care vor fi atinse pe râul Bârzava nu vor depăși coronamentul digurilor (apa nu va trece peste dig. Însă, având în vedere creșterea acestor niveluri și presiunea constantă a apei asupra digurilor, Administrația Națională „Apele Române” prin Administrația Bazinală de Apă Banat a instituit monitorizarea strictă și permanentă a liniei de apărare în toată perioada tranzitării viiturii (până când apele se vor retrage în albie).

Lasă un răspuns