Depozitele de cereale și morile din Timiș, verificate de DAJ

După scandalul cerealelor modificate gentic importate din Ucraina, directorul Direcției Județene de Agricultură Timiș, Codruț Ancheș, a dispus controale ample în toate morile și depozitele de cereale din județ.

Echipe mixte formate din inspectori ai Direcției Fitosanitare Timiș și a Direcției pentru Agricultură Județeană Timiș, verifică și prelevează probe din cerelalele aflat în acest moment în depozit pe care ulterior le trimit la laboratoar. Aceștia verifică inclusiv documentele de proveniență, deținere si conformitate a produselor stocate.

,,Se fac controale în toate morile din Timiș și in toate depozitele de cereale aflate pe raza județului Timiș. Împreuna cu Direcția Fitosanitară Timiș, demarăm controale, zilnic, pe tot parcursul lunii Martie. Sperăm să terminăm luna aceasta, deoarece facem două, trei, patru, controale pe zi, în funcție de cât pot colegii mei să lucreze. Le-am cerut să lucreze ore suplimentare pentru a identifica toate cerealele de la nivel de județ Timiș, care au fost importate din Ucraina” sustine Codruț Ancheș, directorul DAJ Timiș.

Prețurile de dumping la marfa proastă intrată în România au făcut ca fermierii români să intre în faliment. Unii fermeri din județul Timiș stau cu depozitele pline de cerealel pe care nu au cui să le vândă.

Citeste si: Angajat al primariei Fibis, prins in flagrant in timp ce golea vidanja pe camp. Bărbatul surprins in imagini este angajat, cu carte de munca, ca fochist si se îngrijește de întreținerea curățeniei in primaria Fibis. Desi nu are permis de conducere, acesta colectează rezidurile din comuna si din satele învecinate cu vidanja primăriei, pe care ulterior o descarca in camp.

,,Pentru noi agricultorii din județul Timiș, acest lucru îngreunează toate vânzările producătorilor locali pe care, noi îi susținem și suntem alături de acești fermieri zi de zi. Suntem conștienți că trecem printr-o perioadă grea, după criza energiei, Covid, războiul din Ucraina, a mai venit și problema cerealelor importate din Ucraina, care a afectat 90% din producătorii din județul Timiș. În acest moment depozitele lor de cereale sunt pline și nu au unde și cui să le vândă. Mai grav este si prețul scăzut, care zilnic scade cu câte 10 bani. Dacă săptămâna trecută prețul a fost de 1 leu 20, săptămâna aceasta este de 1 lei 10 bani, cred ca va cobori chiar și sub 1 leu. Pe agriculturii din Timiș îi afectează foarte grav” mai spune Ancheș.

Conducerea DAJ Timiș cere ajutorul fermierilor și a celor care au informații, să le sesizeze, în acest sens vor pentru putea stopa comercializarea cerealelor modificate genetic.

,Sfătuiesc toți agricultorii din județul Timiș care au informații de grâu sau alte cereale provenite din Ucraina să ne facă o înștiințare în cel mai scurt timp, către mine, director al Direcției Județene de Agricultură Timiș sau către colega mea doamna Munteanu, director al Direcției Fitosanitare Timiș. În fiecare depozit și moară în care intrăm luăm probe care se trimit la laborator. În momentul în care vom găsi cereale modificate genetic și provenite din Ucraina se va stopa livrarea acestora către populație sau către alți producători”, a conchis Codruț Ancheș, director DAJ Timiș.

Lasă un răspuns