Ministerul Sănătății: Experiența pacienților, factor esențial în evaluarea performanței spitalelor
Ministerul Sănătății, în colaborare cu Organizația Mondială a Sănătății și cu sprijinul Asociației Medici pentru România, a organizat o întâlnire medicală de tip workshop dedicată găsirii de soluții concrete pentru îmbunătățirea calității actului medical și pentru atragerea și retenția medicilor în zonele slab deservite. În cadrul acestui eveniment, s-au discutat măsuri menite să pună pacientul în centrul sistemului public de sănătate.
„Pornim o platformă comună de acțiune care poziționează pacientul în centrul sistemului public de sănătate. Concomitent, lansăm un nou program de finanțare a spitalelor, în valoare de 60 de milioane de euro, prin PNRR, dedicat îmbunătățirii calității actului medical și monitorizării siguranței pacienților”, a declarat Dr. Alexandru Rogobete, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Conferința a avut ca temă centrală atragerea și retenția medicilor în zonele slab deservite, unde lipsa de personal medical specializat este o problemă gravă. În cadrul discuțiilor, s-a evidențiat faptul că aproape 50% din personalul medical este concentrat în capitală și în marile centre universitare, lăsând regiuni precum Tulcea, unde raportul medici/locuitori este de doar 0,3 la mia de locuitori, în deficit sever de specialiști.
CITEȘTE ȘI: Energie geotermală cu buclă închisă: energia de la picioarele noastre
Pentru a soluționa această problemă, medicii care aleg să profeseze în aceste zone pot beneficia de diverse stimulente, inclusiv prime de instalare de până la 10.000 de euro și sprijin pentru locuințe. Ministerul Sănătății dorește, de asemenea, să clarifice definiția zonelor slab deservite medical în legislație, pentru a facilita adoptarea unor măsuri eficiente de atragere a medicilor.
Workshopul medical face parte dintr-un program amplu de dezvoltare a resursei umane din sănătate, susținut prin fondurile PNRR și asistat tehnic de experți ai OMS. Acesta include măsuri strategice pentru armonizarea eforturilor la nivel local și central, precum și pentru integrarea sistemului de educație medicală în soluționarea problemei deficitului de personal.