Orașele din Germania unde ”plouă” cu bani

În oraşul german Ratingen, exploziile unor bancomate sunt un subiect fierbinte. Două au fost aruncate în aer luna trecută, în aceeaşi dimineaţă, devreme, la sucursalele Santander şi Deutsche Bank, aflate una în faţa celeilalte, aproape de piaţa principală a suburbiei Duesseldorf, transmite Reuters 

În urmă cu un an, locuitorii apartamentelor de deasupra băncii Santander au cerut în justiţie, fără succes, ca bancomatele să fie îndepărtate, din cauza temerilor că ar putea fi atacate, un gest care, retrospectiv, ar putea fi considerat profetic în alte ţări.

În Germania hoţii aruncă în aer bancomate mai mult de unul pe zi. Atacurile au crescut cu peste 40% din 2019, potrivit Ministerului de Interne, iar anchetatorii spun că doi factori conduc la această creştere.

CITEȘTE ȘI: S-a lansat pizza cu greieri prăjiţi

Cea mai mare economie a Europei are 53.000 de bancomate, un număr disproporţionat de mare care reflectă preferinţa germanilor pentru numerar, mai degrabă decât pentru carduri bancare.

Ţara se mândreşte, de asemenea, cu o reţea extinsă de autostrăzi, sau Autobahns, pe o mare parte din care nu se aplică nicio limită de viteză.

Ratingen se află la doar 70 de km de graniţa cu Olanda iar anchetatorii spun că bandele din Ţările de Jos sunt principalele vinovate pentru atacuri, care sparg geamuri, provoacă prăbuşirea faţadelor clădirilor şi deschiderea cartuşelor de bani.

Bandiţii au furat aproape 20 de milioane de euro în 2021, când au fost înregistrate 392 de explozii la ATM-uri, un număr care a urcat la 496 în 2022.

Poliţia din landul Renania de Nord-Westfalia, unde se află Ratingen, şi care a suportat greul acestor atacuri, a înregistrat 47 de incidente până acum în 2023, în creştere faţă de numărul de anul trecut.

Între timp, frecvenţa atacatorilor la bancomate este în scădere în Ţările de Jos, parţial din cauza măsurilor de securitate, cum ar fi lipiciul care face ca blocurile de numerar din bancomate să fie inutilizabile, a spus poliţia olandeză.

Aşadar, atacatorii olandezi de bancomate trec graniţa şi, estimează poliţia germană, au efectuat între 70% şi 80% din atacurile din Germania, din 2018.

 

Lasă un răspuns