Povestea Annemariei Marian a inceput la varsta de 3 ani. Drumul spre succes a fost unul anevoios, cu sacrificii, multa munca si disciplina. In prezent Annemarie a reusit sa puna bazele unei scoli de dans modern si gimnastica in Timisoara,unde antrenează sute de copiii cu vârste intre 3 si 16 ani.
“Povestea mea a inceput la varsta de 3 ani si 6 luni cand parintii mei, avand 3 copii, erau satui de alergatura si tipete in casa, au luat decizia de a ma inscrie impreuna cu fratele meu mai mare la o activitate sportiva, si anume dansul modern. Si bine au facut! Am inceput aceasta activitate cu urlete si plansete, pentru ca disciplina era regula de baza la orele de dans si gimnastica. De aici si pana la performanta, a fost un drum lung si greu. Un drum pe care de multe ori am vrut sa il abandonez. Copil fiind, nu intelegeam la ce imi folosesc atatea ore de sport. Acest drum, in acelasi timp, avea sa fie incununat cu mii de premii la concursurile nationale si internationale la care noi participam, cu mandria parintilor mei ori de cate ori ma vedeau evoluand si cu faptul ca eram un copil care crestea sanatos fizic si psihic, un copil care crestea cu incredere, care isi infrangea emotiile, care avea sa devina unul dintre cei mai buni sportivi ai orasului natal, Cugir. Toate acestea erau motive bine intemeiate pentru care imi rupeam din orele mele de joaca, pentru care imi abandonam prietenii si bucuria din fata blocului, pentru care eu munceam atat de mult.
Aveam bineinteles si regrete. Cugir, era un oras mic, un oras in care competitiile nu se organizau din cauza lipsei banilor. Regretul ca parintii mei, nu erau prezenti niciodata la un concurs, unde tensiunea era mare, era o dezamagire pentru mine, dar o ambitie in plus de a le aduce acasa doar locul 1.”
Timp de 14 ani Annemarie a urmat aceleasi reguli: antrenamente zilnice, competitii lunare si evenimente saptamanale. A invatat ca fara sacrificii, fara dorinta, fara munca, fara incredere in tine, fara ambitia de a fi cat mai sus si fara sprijinul celor dragi, este imposibil sa ai rezultatele.
“Iubeam dansul mai mult decat orice. Renuntam la orice, doar ca sa petrec cat mai mult timp in sala de antrenament impreuna cu colegele mele. Era uluitor cum o decizie sclipitoare a parintilor mei, avea sa ma faca atat de dependenta de acest sport. Ajunsesem la acel moment ca nu imi pasa de cate ori repetam pentru un concurs, cate zgarieturi aveam in palme, cate bataturi aveam la picioare, voiam doar sa repet ca dansul sa fie perfect pentru urmatoarea competitie. Si pana la urma , acest sport ma pregatea nu pentru a deveni cel mai bun sportiv, ci pentru ceea ce eu urma sa devin ca si om. Un om stabil, un om puternic emotional, un om responsabil, de baza, de incredere, un prieten de nadejde, un om ordonat si calculat.”
Plecarea la facultate se anunta a fi o viata normala, o viata dorita de tineri, petreceri, decizii pe cont propriu, alimentație dupa bunul plac, departe de parinti. Renuntatea la sportul de performanta nu parea a fi un dezastrul. Pana intr-o zi cand amintirile au inceput sa isi faca loc in mintea tinerei.
“In primul an de facultate, eram putin dezorientata. Iesiem din mediul meu, iar lucrurile, nu pentru mult timp, pareau dezorganizate. Zilele, nu mai erau incarcate, oboseaba nu o mai simteam, somnul era pana la jumatatea zilei, iar activitatile lipseau cu desavarsire. Era o perioada neobisnuita pentru mine. Mi-a placut acest ritm, dar doar pentru o perioada scurta. Realizam ca nu e normal sa traiesc asa, lenevind. E adevarat, aveam toata sustinerea financiara si nu doar, a parintilor mei care erau departe de mine. Dar acesta nu era stilul meu!
Statisticile arata ca modul de finanțare a sportului din România este unul falimentar. Puținii bani pe care îi are, Ministerul Sportului îi împarte la zeci de federații, fără a exista niște criterii foarte clare și un control riguros al modului în care sunt cheltuiți. In fata unui ,,partener” care te-ar putea abandona inainte de a incepe un proiect, coregraful Annemarie Marian a ales sa pornească singura…in pași de dans. A deschis o școala de dans in Timisoara, unde a reusit sa antreneze sute de copii, medaliați, campioni naționali, recunoscuți in intreaga tara. Si a îndrăznit mai mult, a dat viata proiectului ,,Magia Dansului”, prin care in pași de dans, cursanții ei demonstreaza ca visele nu zboară daca nu le dai aripi!
“Pasiunea pulsează in sange. Sportul te alege pe tine, nu tu pe el. Visele nu zboară daca nu le dai aripi! Impreuna cu Primaria Comunei Mosnita Noua, cu ajutorul zecilor de parinti care isi aduc cu drag copiii la orele mele de dans, cu sustinerea sponsorilor si cu mobilizarea a mai multor oameni de a amenaja sala de sport din comuna Mosnita-Noua, am reusit sa imi indeplinesc visul de a oferi copiilor o competitie in stilul meu, scurt, la sentiment si pe sufletul fiecaruia”
Annemarie Marian nu se opreste aici. Anne Dance Studio este o scoala de dans recunoscuta la nivel national, prezenta la toate competițiile sportive din România si care aduna medalii de pe prima treapta a podiumurilor din concurs. In viitor, tanara coregraf intenționează sa puna bazele unei sali de sport dedicată exclusiv copiilor. Mai mult profesorii care vor antrena aici sa fie foștii ei elevi. In acest fel, visul caruia Anemamrie i-a dat aripi cu multa munca si perseverenta sa fie purtat pe cele mai inalte culmi ale performantelor.