Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei

“Fiecare respirație contează” este sloganul ales de organizațiile internaționale pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Pneumoniei. În 2009, Organizația Mondială a Sănătății a decis ca data de 11 noiembrie să fie dedicată combaterii acestui flagel.

Este considerată ca fiind unul dintre “cei mai infecțioși ucigași” din lume. În fiecare an, peste 3 milioane de oameni cad victime acestei maladii. Mai bine de 800.000 dintre cei care își pierd viața sunt copii cu vârstă mai mică de 5 ani. La fiecare 13 secunde, o persoană moare în lume din cauza pneumoniei. Acestea sunt doar câteva dintre cifrele strâns legate de această boală care, de fapt, este ușor de prevenit, dar și de tratat.

“Din nefericire, infecțiile de tract respirator inferior, pneumoniile, continuă să reprezinte o cauză mare de mortalitate. Și asta, indiferent că vorbim de patologia pediatrică sau de cea a persoanei adulte. Aș vrea, însă, să trag un semnal de alarmă în ceea ce privește pneumoniile, cu atât mai mult cu cât vorbim de câțiva ani încoace de abuzul de antibiotice. Pneumoniile virale se tratează cu antivirale, iar cele bacteriene cu antibiotice. În ultimul timp, constatăm, însă, o prescripție excesivă la infecțiile virale, inclusiv la Sars Cov 2, care e o pneumonie virală, de antibiotice, fără a exista o justificare. Riscul major este ca, în viitorul foarte apropiat, să ne confruntăm cu o rezistență la antibiotice din ce în ce mai ridicată, mai ales la cele din clasa de macrolide și chinolone, și vom ajunge la momentul în care nu vom mai avea ce medicament să administrăm, pentru că organismul dezvoltă rezistență”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Cu toate că pneumonia este o boală tratabilă, ea încă face victime. Anual, afectează 450 de milioane de persoane la nivel mondial.

Medicii spun că imunizarea cu un vaccin a cărui formulă este îmbunătăţită în permanență este cea mai eficientă soluţie de prevenţie.

“Un alt aspect important în abordarea acestor tipuri de infecții respiratorii îl constituie medicina preventivă ce include, în acest caz, vaccinarea. Vorbim despre vaccinarea antipneumococică, antimeningococică, antigripală si chiar de cea împotriva Sars Cov 2. Asta mai ales la pacienții aflați în grupele de risc, la pacienții vârstnici, cu comorbidități multiple, dar și la persoanele instituționalizate. Totodată, vitaminoterapia reprezintă un alt aspect important în creșterea imunității noastre, a tuturor. De exemplu, vitamine ca C, D sau Zinc sunt foarte importante pentru a dezvolta o imunitate ridicată. Tratamentul de imunostimulare cu lizate bacteriene (particule fracţionate mecanic sau celule liofilizate degradate chimic, derivate din tulpini patogene responsabile de infecţii ale tractului respirator) poate să fie iarăși o opțiune bună la pacienții cu infecții respiratorii repetate”, spune prof. dr. Cristian Oancea – manager Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

În România, sunt depistate în jur de 2.000 de cazuri în fiecare an.

Lasă un răspuns