Călin Georgescu, recent câștigător al primului tur al alegerilor prezidențiale ca independent, își construiește imaginea unui candidat anti-sistem, hotărât să lupte cu „vechea clasă politică”. În spatele acestui discurs, însă, se află o carieră profund legată de influențe politice din umbră, inclusiv de figuri cheie din perioada comunistă.
Ascensiunea, facilitată de sprijinul fostului ambasador comunist Mircea Malița
Revoluția din 1989 l-a găsit pe Călin Georgescu lucrând ca inginer în județul Călărași. Însă, începutul anilor ’90 l-a propulsat în cercurile puterii, grație mentorului său, Mircea Malița, fost ambasador comunist în Elveția și SUA și adjunct al ministrului de Externe în perioada regimului Ceaușescu. Malița, o figură influentă în politica post-decembristă, l-a recomandat pentru diverse funcții guvernamentale.
În 1992, Georgescu a fost numit consilier al ministrului Mediului Marcian Bleahu, în guvernul condus de Theodor Stolojan. Ulterior, a revenit în același minister în 1997, consolidându-și poziția în administrație.
Rolul în Ministerul Afacerilor Externe și legătura cu Mircea Geoană
În 2004, Călin Georgescu a fost cooptat în Ministerul Afacerilor Externe de Mircea Geoană, pe o poziție de consilier personal în domeniul protecției mediului. Geoană a confirmat ulterior că Georgescu i-a fost recomandat de Malița, pe care îl cunoștea din cadrul Clubului de la Roma – un forum internațional ce a inclus și figuri ca Mugur Isărescu.
Deși Geoană susține că funcția lui Georgescu a fost „onorifică”, rolul său în structurile statului pare să fi fost susținut constant de rețele de influență bine stabilite încă din perioada comunistă.
ONG-ul și relația cu politica
În anii 2000, Georgescu a fost implicat într-un ONG condus de Malița – Centrul Național de Dezvoltare Durabilă –, o organizație cu activitate neclară, dar care i-a oferit vizibilitate în domeniul sustenabilității și al protecției mediului, teme ce câștigau tracțiune pe scena internațională.
Un „anti-sistem” cu sprijin sistemic
Deși se prezintă drept un outsider al politicii, parcursul profesional al lui Călin Georgescu demonstrează o dependență de rețele politice și influențe din epoca post-decembristă. Legătura cu Malița, un fost demnitar comunist, și sprijinul acordat de Mircea Geoană subliniază contradicțiile dintre retorica sa și realitate.
Presiuni pentru noi funcții
Potrivit unor surse, Călin Georgescu a beneficiat de presiuni exercitate în culisele puterii pentru a-i fi oferite funcții înalte. Inclusiv fostul premier Dacian Cioloș a fost vizat de astfel de presiuni, menite să îl impună pe Georgescu la vârful Ministerului Mediului.
Ascensiunea lui Călin Georgescu ridică semne de întrebare despre autenticitatea mesajului său anti-sistem, având în vedere legăturile strânse cu figuri marcante ale fostului regim și rolul mentorilor săi în configurarea carierei sale politice.