Cutremur de 7,8 grade la granița dintre Turcia și Siria- UPDATE

UPDATE 3: Imaginile groazei  din Turcia

Potrivit bilanțurilor provizorii, circa 1.600 de oameni au murit, iar alți aproape 7.000 au fost răniți în Turcia și Siria, în urma seismului.

UPDATE 2:  Un nou cutremur, in Turcia, de 7,5 grade. Numarul deceselor a ajuns la peste 1300 

 

UPDATE 1: Bilant tragic in Turcia

Numărul deceselor provocate de cutremur în Turcia a urcat la 912, a declarat președintele Erdogan, adăugând că ultimul bilanț indică 5.383 de răniți. Erdogan a adăugat că nu se știe cu cât vor crește bilanțurile, în condițiile în care operațiunile de căutare și salvare continuă. El a precizat că, până acum, 45 de țări s-au oferit să ajute Turcia.

Un cutremur major cu magnitudinea 7,9 a lovit luni centrul Turciei și nord-vestul Siriei, provocând moartea a sute de persoane. Multe clădiri s-au prăbușit în regiunea acoperită de zăpadă, forțele de salvare începând căutarea supraviețuitorilor prinși sub dărâmături.

Acest cutremur a avut loc  în apropiere de oraşul Gaziantep, a raportat Serviciului de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS) și a fost urmat de 78 de replici. Seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. Peste 500 de oameni au murit în Turcia și Siria, iar alte mii au fost răniți. Autoritățile se tem că bilanțul victimelor ar putea crește dramatic în orele următoare.

Lideri din toată lumea au transmis mesaje de condoleanțe și sprijin pentru Turcia.

Un mesaj a transmis pe Twitter și președintele Klaus Iohannis:

„Gândurile noastre sunt la victime și familiile lor după cutremurul devastator care a lovit Turcia și Siria. Transmit sincerele condoleanțe ale României familiilor victimelor și însănătoșire grabnică celor răniți. România este solidară cu cei afectați de această tragedie”.

Un grup de studenti romani, care erau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş din Turcia au cerut sprijinul Ambasadei României la Ankara, în urma cutremurului de 7,8 grade, a anunțat Ministerul român de Externe, precizând că grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță, conform MAE.

Lasă un răspuns