Mamografii gratuite, la Spitalul Victor Babeș Timișoara, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist

Screening mamar

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș a încheiat un contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Prin acesta, din această lună, mamografiile pot fi făcute gratuit. 

Pentru a beneficia de gratuitate trebuie sa ai o trimitere și o programare telefonică în prealabil. Screening-ul mamar reprezintă o metodă de investigare imagistică a sânilor pentru depistarea precoce a cancerului, înainte de apariția simptomelor sau de identificarea unui nodul palpabil. Mamografia dă posibilitatea depistării microcalcificărilor de la nivelul sânilor. Investigația este o radiografie a sânilor folosită pentru stabilirea unui diagnostic.

 

„Spitalul Victor Babeș deruleaza o campanie de prevenție a cancerului de sân împreună cu Spitalul Municipal Timișoara și Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. Prin aceasta, femeile cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, fără istoric de cancer mamar, cu domiciliul în Timiș, au beneficiat de o mamografie gratuită. Acum, însă, în urma semnării contractului cu CJAS Timiș, pot fi făcute mamografii gratuite tuturor femeilor care necesită o asemenea investigație . Sunt suficiente o trimitere de la medicul specialist către spital și o programare telefonică”, spune conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Aparatul folosit în cadrul Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală este unul de ultimă generație și permite, prin folosirea unei tehnici 3D cu tomosinteza, obținerea unor imagini la o calitate superioară. În același timp, face posibilă stabilirea formei și a mărimii unei eventuale
neoplazii. Analiza presupune o radiografie a sânului în două planuri, folosind în același timp o doză redusă de raze X.

„Cancerul de sân se numără printre puținele afecțiuni oncologice care, prin screening, pot fi depistate într-o fază incipientă. Studiile arată că supraviețuirea la 5 ani este între 95 și 99%, dacă malignitatea este descoperită în stadiul incipient (leziune localizată doar la sân). Însă, depistat în formă metastatică, cu întârzierea demarării tratamentului, rata de supraviețuire poate să scadă și sub 30%. De aceea, o asemenea investigație este obligatorie după vârsta de 40 de ani, iar, dacă apar suspiciuni, și mă refer aici la modificări ale sânului, culoare, formă, textură, ce pot fi identificate chiar și prin simpla autopalpare, este necesară realizarea unei mamografii”, spune conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Recomandări pentru realizarea unei mamografii:
 
1. Evaluarea ar trebui realizată între a 7-a și a 14-a zi a ciclului menstrual (când sânii nu sunt umflați sau dureroși). Pentru femeile cu menstră, aceasta este în prima săptămână după ce s-a încheiat menstruația.
 
2. Se recomandă să vă prezentați cu toate documentele medicale anterioare (de preferat pe suport digital CD/DVD) pentru ca medicul să le poată compara cu situația actuală.
 
3. Nu se recomandă utilizarea deodorantelor, a parfumurilor sau cremelor în regiunea axilară sau mamară înaintea examinării. Pulberea metalică și talcul pot altera calitatea imaginilor dintr-o mamografie.
 
4. Se recomandă îndepărtarea tuturor obiectelor metalice din jurul gâtului și a lenjeriei textile din partea superioară a corpului.
 
5. Uneori examenul mamografic inițial trebuie continuat cu alte metode imagistice complementare: ecografie/biopsie mamară.
 
Programările pentru realizarea unei mamografii se pot face la telefon 0735.222.885, de luni până vineri, între orele 8.00-14.00.

One thought on “Mamografii gratuite, la Spitalul Victor Babeș Timișoara, pe baza unui bilet de trimitere de la medicul specialist

Lasă un răspuns