Maria Grapini: ,,Criza economică va avea efecte asupra României”

Declaratia ferma si tranșanta apartine membrului S&D, Maria Grapini, care explica ce masuri ar putea fi luate pentru ca România sa nu se afunde intr-o criza fara precedent.

,,Anul 2023 a inceput, criza economică bineînțeles ca va avea efecte si asupra României dar si asupra Europei. Suntem un stat membru, nu suntem la moneda euro si acest lucru ne ajuta deocamdata, in sensul ca efectele sunt diminuate pentru faptul ca nu suntem inca la moneda euro. Nu îndeplinim criteriile de convergenta.”

Europarlamentarul PUSL sustine ca România nu va întâmpina dificultăți financiare o data cu aderarea la Spatiul Schengen, asa cum s-a intamplat in Croația.

,,Prin intrarea in Schengen, croații sunt nemultumiti ca au crescut prețurile la moneda euro. Croația a trecut la moneda euro și efect de creștere a prețurilor nu a fost din cauza intrării în Schengen, ci se datoreaza aderării la moneda euro. Nu e cazul României dacă intrăm în Schengen nu există există vreo legătură cu creșterea prețurilor. Însă vreau să spun acum la început de an, că în funcție de politica Guvernului în anul 2023, politicile fiscale, politicile economice pe care le vor adopta, în funcție de aceste politici, efectul crizei economice se va simții mai mult sau mai puțin sau mai puțin.

Politicile fiscale si presiunea acestora sunt un impediment in fata dezvoltării companiilor din tara noastra. In aceste conditii, România risca sa inregistreze scăderi masive a producțiilor românești din toate domeniile.

Citește si: Maria Grapini, membru S&D, va bloca demersurile de aderare a Ucrainei la UE

Maria Grapini, atrage atenția cu privire la intensificarea proiectelor pe fondurilor europene. Fara o scriere intensiva a proiectelor România nu va putea acesta cele 6 miliarde de euro, bani prin PNRR.

,,Daca nu intensifica atragerea fondurilor europene si atrag atenția ca avem 6 miliarde de euro care stau la banca naționala, venite prin PNRR dar nu pot fi date spre cheltuiala pana nu se indeplinesc acele criterii. Daca nu creste capacitatea administrativă de scriere a proiectelor si de îndeplinirea acelor obiective pentru a putea cheltui banii, efectul va fi dezastruos in anul 2023. Banii cu care s-au laudat cei care conduc tara, ca vor veni de la UE ,vor sta bine mersi fie la UE fie in contul Băncii Naționale si golul acela de bani va fi acoperit cu împrumuturi. A inceput anul nou cu un imprumut major, cu dobânda mare care se va duce evident in costuri financiare si care va seca bugetul national de bani, care ar putea fi folositi la cresterea pensiilor, la respectarea legii de creștere a pensiilor, la persoane cu dizabilități, la celelalte ajutoare sociale care trebuie date cetatenilor”

maria.grapini@europarl.europa.eu

Lasă un răspuns