Maria Grapini: ,,diplomația română este întotdeauna corigentă”

Eurodeputatul PUSL, Maria Grapini cere demararea unor măsuri imediate din partea statului român pentru stoparea acțiunii Ucrainei. O eventuală adâncire a canalului Bâstroe ar avea consecințe negative reale, cum este artificializarea Deltei.

,,Este clar o încălcare a multor reguli, nu o să le enumăr pe toate, dar ceea ce pe mine m-a surprins este că Ucraina in loc să discute întâi cu Romania, a făcut o informare către Comisia Europeană. Comisia Europeană nu poate  sa intervina între două state, daca unul nu este membru al Uniunii Europene. Ea poate sa intervena atunci când un regulament sau o directivă în cadrul spațiului european, al celor 27 de state nu se respectă. Ce mă mai surprinde este faptul că diplomația română nu intervine direct în relația cu Ucraina, sa solicite respectarea normelor, pentru ca acolo stim bine este rezervație naturală, este Delta Dunării, este unică. Nu avem voie să intervenim nici măcar în alte spații Natura 2000. Vorbind despre Natura 2000, din nefericire am aflat, cat eram la Strasbourg, că ministrul de externe ar face o scrisoare către Comisia Europeană să întrebe, eu vreau să fiu bine înțeleasă, respect instituțional Uniunea Europeană dar, nu trebuie să ne ducem pentru orice lucru să întrebam”

Citeste si: Maria Grapini: „Eu iubesc Timisoara”

Europarlamentarul se arata indignata de faptul ca diplomația romana nu a luat o poziție imediata, fara echivoc, in fata acțiunilor ucrainenilor.

,,Aici era o relație bilaterală între două state și nu cred că s-a procedat corect începând de la președinte până la ministrul de externe. Problema trebuia transata diplomatic, pentru că este clar o încălcare a regulamentului, Ucraina nu ar fi trebuit sa inceapa până nu ne notifica, nu discuta cu România. Putem să facem sau nu putem să facem acest lucru. Asta afectează clar Delta Dunării. Sunt greșeli diplomatice deoparte și de alta și prima țară care a greșit din punctul meu de vedere este Ucraina, ca a început deja lucrarile fără să notifice țara parteneră. Sunt supărată pentru că noi ne-am comportat si ne comportăm față de Ucraina așa cum ar trebui, solidar cu oamenii, ii primim, ii ajutam, dar una este conflictul și alta sunt celelalte lucruri. Cealaltă slăbiciune, v-am spus-o, din punctul meu de vedere diplomația este întotdeauna corigentă! “

Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini, membru în Grupul S&D, solicita presedintelui României, Klaus Iohannis, o intervenție imediata pentru stoparea acțiunii Ucrainei pe canalul Bâstroe.

Ministrul transporturilor, Sorin Grindeanu, a anuntat ca in perioada imediat urmatoare se vor face măsurători ale canalului Bâstroe. In acest sens trei nave dotate cu echipamente pentru măsurarea adâncimii canalelor navigabile sunt pregatite sa inceapa măsurătorile.

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Lasă un răspuns