Premierul României la „Smart Diaspora 2023

Nicolae Ciucă premierul României a fost prezent la Opera Romana din Timisoara, unde a participat la deschiderea Conferinței Internaționale  „Smart Diaspora 2023. Diaspora în învățământ superior, știință, inovare și antreprenoriat”. Premierul a luat cuvantul in fata experților participanți din strainatate si din tara noastra. 

,, Doresc să le spun bun venit şi cercetătorilor de peste Prut, să îl salut pe domnul ministru al educației și cercetării din Republica Moldova, domnul Anatolie Topală. Domnule ministru, bine ați venit! Sunt bucuros că Guvernul României a decis să deschidă linii de finanțare specifice pentru colaborarea cu Republica Moldova, ca pas important pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.
Colegii mei din cadrul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării se află alături de mine și alături de noi pentru a vă aduce la cunoștință şi pentru a vă detalia toate instrumentele de finanțare pentru programele dedicate colaborării cu Republica Moldova şi vă invit să profitați de aceste zile ale conferinței, inclusiv pentru identificarea de noi parteneri pentru proiectele pe care le veți depune în aceste competiții” a declarat premierul.

De pe scena Operei din Timisoara, Ciuca a facut apel la politicientii din tara noastra prin care solicita implicare astfel incat romanii plecati peste hotare sa poata sa revina acasa, unde sa exista stabilitate si sustenabilitate.

,,Chem și fac un apel pentru întreaga clasă politică să facă astfel încât România să fie de azi casa dvs. intelectuală și casa dvs. profesională. Sper că va fi un prim pas astfel încât în viitor, România să fie și casa dvs. fizică, împreună cu familiile dvs. și, de ce nu, împreună și alături de colaboratorii dvs. din străinătate, care să regăsească aici, în România, un teren al oportunităților și al dezvoltării personale și profesionale.
Şi nu spun întâmplător acest lucru. Am dorit să inserez această explicație despre ce înseamnă acasă pentru că, atunci când m-am văzut cu tinerii care sunt plecaţi de mult din România şi când i-am întrebat dacă s-ar întoarce acasă, nu a fost unul care să nu aducă în discuție legăturile cu țara, legăturile cu familia, legăturile cu locurile natale. Nu puțini au fost cei care au spus: “Acolo este familia noastră, acolo sunt bunicii noștri, acolo am crescut. Atunci când ni se va oferi oportunitatea, vom reveni acasă”.
În curând se vor afișa rezultatele și se vor contracta 120 de granturi de peste un milion de euro destinate cercetătorilor din diaspora români și străini. Împreună și alături de cercetătorii din România, din ce în ce mai mulţi și mai buni, vreau să vă rog să creați o masă critică a excelenței, o masă critică necesară unei schimbări de paradigmă, o masă critică necesară pentru o translație a economiei românești dinspre producția simplă, bazată pe know-how extern, înspre o producție bazată pe cercetare, dezvoltare și inovare autohtone, care să ne ducă acolo unde noi, românii, merităm” a mai spus premierul.

Nicolae Ciucă i-a cerut lui Burduja să debirocratizeze în 3 luni granturile pentru cercetare și să propună 5 domenii prioritare pe științe, care să fie finanțate de guvern: Cercetătorii trebuie să stea în laboratoare, nu cu nasul în hârtii.

Lasă un răspuns