„Arheologia memoriei sau cum să reduci miopia istorică?”, expoziția reprezintă o construcție artistică complexă prin care Sever Petrovici-Popescu utilizează lucrările sale ca instrumente vizuale și conceptuale pentru a explora deportările în Câmpia Bărăganului
În ajunul Zilei deportaților în Bărăgan, Muzeul Ororilor Comunismului în România, în parteneriat cu Memorialul Revoluției din Timișoara, a organizat vernisajul expoziției itinerante „Miopie istorică”, curatoriată de Ioana Marinescu. Evenimentul a debutat cu o rugăciune rostită de preotul Ionel Popescu, care a subliniat importanța momentului: “Acest eveniment are loc în preziua cinstirii zecilor de mii de deportați în ciulinii Bărăganului în urmă cu 73 de ani”.
Gino Rado, președintele Memorialului Revoluției, a accentuat semnificația culturală și istorică a expoziției: “E o manifestare foarte importantă pentru timișoreni și pentru bănățeni care vorbește despre istoria noastră recentă, despre bănățenii deportați în Bărăgan!”
Expoziția „Miopie istorică” este o realizare a artistului Sever Petrovici-Popescu, în colaborare cu Muzeul Ororilor Comunismului în România. Aceasta va fi deschisă publicului la Memorialul Revoluției din Timișoara, situat pe strada Oituz nr. 2B, până pe 31 iulie 2024.
Sub titlul „Arheologia memoriei sau cum să reduci miopia istorică?”, expoziția reprezintă o construcție artistică complexă prin care Sever Petrovici-Popescu utilizează lucrările sale ca instrumente vizuale și conceptuale pentru a explora deportările în Câmpia Bărăganului, un episod istoric relativ necunoscut publicului larg, dar de mare interes pentru cercetători. Artistul aduce în prim-plan evenimentele dramatice ale deportărilor, încercând să rezolve tensiunile create de această pagină neagră din istorie. Cercetarea sa este motivată de dorința de a înțelege și de a cunoaște, cu scopul de a reduce ceea ce el numește „miopia istorică”.
VĂ RECOMANDĂM ȘI:
România a învins Ucraina cu 3-0. Meci de poveste pentru tricolori