Focar de botulism la Spitalul de Boli Infecțioase de la Timișoara

Focar de botulism la Spitalul Victor Babeș din Timișoara

4 persoane din localitatea Becicherecul Mic, au ajuns în stare gravă la spital, după ce au consumat șuncă de porc din propria gospodărie. 

Cadrele medicale din toată țara au trimis de urgență, la Timișoara, fiole pentru tratarea pacienților. S-a dat alarma la Timișoara după ce doi adulți și fiul lor au acuzat stări de rău și lipsa vederii. Suspecți inițial de meningită, controale amănunțite au pus însă diagnosticul final: botulism.

„Cele mai pronunțate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată și internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecțioase. S-au administrat de urgență fiolele de ser antibotulinic polivalent și tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicații. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi membri ai familiei, soțul și fiul, și aceștia internați, au primit și ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, susține dr. Ruxandra Laza – medic primar boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

La scurt timp, un alt pacient, aflat în detenție la penitenciarul de Timisoara, rudă celor infestați a fost și el adus pentru investigații medicale și tratament.

https://www.mbanews.ro/caz-socant-la-timisoara-migranti-sechestrati/

,,Cel de-al patrulea pacient, aflat în sistemul penitenciar, a avut aceeași sursă de contaminare, a consumat și el din alimentul infestat cu toxina botulinică. În cursul zilei de ieri a avut primele simptome, digestive. În prezent este internat în Clinica 1 Boli Infecțioase a Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș” se arată într-un comunicat de presă emis de unitatea medicală.

Din cauza numărului mare de pacienti, Spitalul Victor Babeș din Timișoara a solicitat de urgență tratament specific botulismului, deosebit de costisitor.

,,În cursul serii trecute am sesizat Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potențialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Național de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel național, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienților”, transmite conf. dr. Diana Manolescu – director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

DSP Timiș a deschis o anchetă în acest caz pentru a identifica și alte persoane posibil infectate, având în vedere că nu mai puțin de 12 persoane au consumat alimentul infestat.

Lasă un răspuns