Maria Grapini critică dur TM2023

Membra grupului politic S&D, Maria Grapini critică în termeni duri titulatura orașului de pe Bega. Aceasta se arată indignată de lipsa personalităților marcante ale orașului în programul Timișoara Capitală Cultural Europeană.

,, Trebuie să fim foarte corecți și să spunem că din nefericire Timișoara până acum nu și-a onorat acest titlu, pentru că a fi o Capitală Culturală Europeană trebuie să ai mult, mult mai multe lucruri pe care să le facilitezi ca și oraș cultural european ca și Capitală Culturală Europeană. Discutam zilele trecute cu, eu spun că e o personalitate, îl avem pe Stefan Popa Popas, recunoscut în toată lumea și nu l-am avut în programul capitală culturală și nici nu-l avem. Nu avem suficiente biblioteci, expoziții, dar nu avem nici locuri unde să facem întruniri culturale sau săli polivalente. Ne-am plâns ca a făcut Clujul spectacole imense cu mii de oameni, noi nici stadion nu avem, deci lucrurile acestea trebuie spuse. Nu le spunem de dragul de a critica pe cineva ci le spunem pentru a arăta că sunt lucruri care nu sunt făcute.” susține membrul S&D, Maria Grapini.

Europarlamentarul din Timis se arata deranjat și de lipsa de interes pentru obiectivele de turism din orasul de pe Bega, despre care susține că nu sunt promovate la adevarata lor valoare.

,,Nu avem un muzeu al revoluției pus la punct. Am intrat în istorie ca primul oraș liber dar nu il avem niciunde marcat, nu putem să nu avem o bibliotecă cu personalitățile Timișoarei, în care să meargă și turistul să citească să poată să aibă acces la albumele pictorilor noștri, la cărțile scriitorilor noștri. Ne lipsesc foarte multe lucruri și n-o să mă iau de infrastructură neapărat și asta ne lipsește, mă refer la infrastructura pe circulație rutieră, dar ne lipsesc locurile în care am putea să dezvoltăm acest act de cultură. Nu avem Uniunea Artiștilor Plastici din Timișoara, mereu se plâng, nu au unde să organizeze expoziții, artiștii plastici nu au găsit un spațiu pentru ateliere. Zlele trecute, o doamnă, artist plastic, îmi spunea nu reușeste să găsesca un spațiu de patru metri pe trei metri pentru a face un atelier de pictură. Așadar, ne lipsesc multe lucruri și o spun cu mâhnire, nu o spun de dragul de a critica, Timișoara nu a ajuns încă la cota unui oraș de Capitală Cultural Europeană, însă are potențial. Avem valori aici și acestea trebuie puse în evidență, se pot realiza într-un parteneriat deschis, clar, cu administrația locală și sigur cu societatea civilă, cu comunitatea oamenilor de afaceri, cu asociațiile neguvernamentale. Firul roșu și programul trebuie să fie al Asociației create, unde si eu sunt membru și plătesc cotizația, împreună cu administrația locală” conchide Maria Grapini.

Timișoara a ajuns oficial in topul celor mai grozave locuri din lume, intocmit pentru anul 2023 de legendara revistă Time Magazine. Orașul de pe Bega a fost consemnat un oraș de top în ediția electronică a revistei.

maria.grapini@europarl.europa.eu

 

Lasă un răspuns