Maria Grapini, europarlamentar PUSL, este mai hotarata ca niciodata sa sancționeze dur Ucraina, dupa ce presedintele Volodimir Zelenski a adoptat legea minorităților naționale. Decizia de a bloca demersurile de aderare a țării vecine la Uniunea Europeană vine dupa ce Zelenski nu si-a îndeplinit cuvantul dat, inclusiv in discursul sustinut in Parlamentul României, in plin război cu Rusia.
https://www.youtube.com/watch?v=yk5Beo0Ys_4&t=181s
,, Ma revolta recenta lege promulgată de presedintele Ucrainei , cea care îngrădește dreptul minorităților, intre care cea a minorităților romane, la studiul si educația in limba maternă. Pentru mine este de neacceptat si vreau sa spun, de la bun inceput, nu are nicio legatura cu razboiul sau cu conflictul din Ucraina. Niciodata nu am sustinut un conflict armat, violenta in general, mai ales violenta dintr-un război din care se pierd vieti omenești, dar lucrurile sunt separate. Dreptul minorităților romane din Ucraina trebuiau susținute de diplomația romana, de presedintele României, inainte de promulgarea acestei legii. Din nefericire, nici presedintele României, nici Ministrul de Externe si nici Ministrul de Interne, care are atribuții si el in dreptul minorităților din alte state, nu au facut nimic pentru ca aceasta lege sa nu fie promulgată. Ipocrizia presedintelui Zelenski s-a aratat de mai multe ori in raport cu România, pentru ca inainte de conflict presedintele Ucrainei a spus ca va acorda drepturi minorităților romane in oglinda cu drepturile acordate de România minorităților ucrainene. In timpul conflictului a avut o intervenție in Parlamentul României si din nou a repetat acest lucru, dar a promulgat legea cu nonșalantă fara sa tina cont de ceea ce a spus. Din punctul meu de vedere este de neacceptat!”
Europarlamentarul PUSL, Maria Grapini semnaleaza lipsa de interes din partea statului roman pentru minoritățile din Ucraina.
,,Am ridicat de mai mult ori problema minorităților romane din Ucraina, sigur si a altor minorități din alte state. Acum vorbim de Intervențiile presedintelui României, printr-un comunicat, au fost tardive, in care ne-a spus ca ar fi vorbit la telefon, nu stim cine a sunat pe cine, cert este ca acum, legea a fost promulgată de catre presedintele Zelensky. Ce este de facut? Exact ce trebuia sa faca inainte de promulgare. Presedintele României si Ministrul de Externe poate sa solicite pe cale diplomatica, dar si in scris, sa se reia in Parlamentul Ucrainean o modificare a acestei legi, in care daca Ucraina doreste drumul spre UE sa stie ca este unul din punctele pe care le-a semnat in tratatul de aderare la statutul de tara stat membru in Uniunea Europeană”
Nerespectarea cuvântului dat de Volodimir Zelenski il va costa scump. Pozitia Mariei Grapini ramane ferma si nu va mai sustine tara vecina in niciuna din inițiative pana ce legea deja promulgată nu va fi modificata.
,, Presedintele Ucrainei a încălcat pe deoparte drepturile minorităților romanilor, desi a promis acest lucru, iar România a fost tara care a deschis larg portile acum la război si a primit cetatenii ucraineni si le-a dat ajutoare materiale si copiilor si familiilor ucrainene care au venit aici. Pe de alta parte, este o încălcare a acelui acord pe care l-a semnat. Eu, ca europarlamentar roman am declarat si declar inca o data, nu voi mai vota niciodata nimic in favoarea Ucrainei, pana cand minoritățile romane nu vor primi acele drepturi pe care ar trebui sa le aiba si in Ucraina si oriunde traiesc. Lipsa diplomației romane se vede si in acest caz dar si in alte multe cazuri. Evident ma intereseaza partea cealalta, totdeauna sunt doua parti vinovate, de data aceasta, este vinovăția presedintelui Ucrainei care a promulgat o lege prin care stia ca încalcă acordul semnat pentru accesul la UE a statului Ucrainean l, si pe de alta parte ceea ce a spus de mai multe ori ca acorda României dreptul minorităților”
Ulterior promulgării legii minorităților, președintele Volodimir Zelenski a exprimat întreaga deschidere pentru identificarea de soluții, astfel încât comunitatea românească din Ucraina să beneficieze, în oglindă, de aceleași drepturi de care se bucură comunitatea ucraineană din România.